Általános információk

Felhívjuk figyelmét, hogy Magyarországon törvényi előírás, hogy a magyar állampolgár külföldi anyakönyvi eseményeit (születés, házasság, válás) Magyarországon anyakönyveztetni kell. Ennek hiányában a magyar állampolgárság megállapítására, magyar útlevél kiállítására nincs lehetőség.

Az anyakönyvezési eljárással kapcsolatban bővebb információért kérjük, hogy olvassa el a "Házasság, válás, születés, haláleset anyakönyvezése" menüpontban található tájékoztatónkat is.

 

Mivel igazolható a magyar állampolgárság?

1. Érvényes magyar személyi igazolvánnyal

2. Érvényes, vagy egy évnél nem régebben lejárt magyar útlevéllel

3. Három évnél nem régebben kiállított állampolgársági bizonyítvánnyal

4. Honosítási okirattal (a honosítási okirat időkorlát nélkül bizonyítja a magyar állampolgárságot)

5. Személyiadat és Lakcímnyilvántartás 

Azt, hogy ebben a nyilvántartó rendszerben szerepel, onnan tudhatja, hogy rendelkezik egy úgynevezett Személyiazonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal  (más nevén: "Lakcímkártyával". Piros-fehér-zöld hátterű, laminált kártya)  vagy van Személyi száma (személyazonosító jele).

A magyar születési anyakönyvi kivonat NEM igazolja a magyar állampolgárságot!

 

Amennyiben az előzőekben felsorolt magyar állampolgárságát igazoló egyetlen okirattal sem rendelkezik, az alábbi lehetőségeket ajánljuk figyelmébe a magyar állampolgársága fennállásának tisztázása érdekében vagy a magyar állampolgárság megszerzése érdekében.

 

1. Magyar állampolgárság megállapítása iránti kérelmet nyújthat be. Az eljárásról bővebben a "Magyar állampolgárság megállapítása" menüpontban tájékozódhat. 

Rövid tájékoztató

Amennyiben Ön magyar állampolgárként kivándorolt külföldre nagy valószínűséggel a magyar állampolgársága továbbra is fennáll. Ennek tisztázása érdekében "Magyar állampolgárság megállapítása" iránti kérelmet nyújthat be.

Amennyiben szülei vagy nagyszülei magyar állampolgárként kivándoroltak külföldre és Ön külföldön született úgy szintén megoldás lehet a "Magyar állampolgárság megállapítása" iránti eljárás kezdeményezése. A jelenleg hatályos magyar állampolgársági szabályok alapján amennyiben az Ön születésekor szülője vagy nagyszülője megállapíthatóan magyar állampolgár volt, a legnagyobb valószínűséggel Ön is az. Ebben az eljárásban akkor is magyar állampolgár lehet, ha a magyar nyelvet nem beszéli.

 

2. Egyszerűsített honosítási kérelmet nyújthat be. Az eljárásról bővebben az „Egyszerűsített honosítási kérelem” menüpontban olvashat.

Rövid tájékoztató

Amennyiben beszél magyarul és a magyar állampolgárságát Ön elvesztette vagy a magyar állampolgárságát szülője, nagyszülője elvesztette Egyszerűsitett honositási eljárásban kérelmezhet magyar állampolgárságot. Figyelem! Ha Ön vagy szülei Magyarország mai területéről származnak, valószínűleg az 1. pontban leírt eljárásban kaphat magyar állampolgárságot.

További lehetőség lehet ha beszél magyarul és házastársa magyar állampolgár és legalább 10 éve házasok

vagy legalább 5 éve házasok és közös gyermekük született.

 

3. Bizonyos esetekben lehetősége van Nyilatkozattal történő magyar állampolgárság szerzésére.  Az eljárásról az „Állampolgárság szerzés nyilatkozattal” menüpontban tájékozódhat.

 

Az állampolgársági eljárások illetékmentesek, az állampolgársági bizonyitvány iránti kérelem kivételével.