Zsigó Miklós a Taiwan International Science Fair-enFebruár 3-7. között került megrendezésre Tajpej városában a Taiwan International Science Fair 2020 esemény a National Taiwan Science Education Center tudományos ismeretterjesztési profilú intézmény szervezésében. A rendezvény keretén belül körülbelül 250 helyi középiskolás mellett 20 ország közel 40 résztvevője számára nyílt lehetőség bemutatni találmányát, illetve kutatási területét, a zsűri által legjobbnak ítélt projektek – köztük egy magyar gimnazista újítása – pedig elismerésben részesültek.

Az esemény magyar résztvevője, Zsigó Miklós (Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza) az almák egy kártevője elleni védekezési módszereket tökéletesítő „Moly.Net” című pályázatát mutatta be a közönség és a szakmai értékelők előtt. A kifejlesztett eszköz egy új kialakítású feromoncsapda, melyben a pályázó elhelyezett egy jó minőségű kamerát és egy megfelelő mikrokontrollert, amelyek távirányítással képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában, ezáltal pedig képet kaphatunk az (alma)molyrajzás térbeli és időbeli lefolyásáról. Utóbbi projekt a verseny környezetmérnöki szekciójában indult, harmadik helyezést elérve.

A feltaláló és találmánya korábban sikerrel képviselte hazánkat az Európai Unió 2019 szeptemberében Szófiában megrendezett 31. Fiatal Tudósok Versenyén is, amin 37 ország fiataljai versenyeztek a kiosztott díjakért.

Ezúton is gratulálunk Zsigó Miklósnak a helyezésért, sok sikert kívánva a találmány gyakorlati felhasználásához!

Fotó: Zsigó Miklós a Taiwan International Science Fair rendezvényen. Forrás: Taiwan International Science Fair