A tajvani hatóságok szerint Magyarország afrikai sertéspestissel fertőzött országnak minősül, ezért 2018. április 24-étől tilos a magyar sertéshús-tartalmú élelmiszer behozatala. Az afrikai sertéspestis-járvány több országot is érint, köztük Kínát és egyéb olyan délkelet-ázsiai relációt, ahol nagy a turistaforgalom. A tajvani hatóságok ezért a közelmúltban többször is megszigorították az illegális behozatalért járó büntetéseket. A jelenleg hatályos tajvani szabályozás szerint a hústerméket illegálisan behozó személyekkel szemben első szabálysértés alkalmával 50.000 TWD (jelenlegi árfolyamon kb. 465.000 Ft), második alkalommal 500.000 TWD (kb. 4.650.000 Ft), további ismételt szabálysértés esetén 1.000.000 TWD (kb. 9.280.000 Ft.) értékben szabható ki bírság.

A tajvani karanténhivatal felhívása szerint az afrikai sertéspestis (angolul African swine fever, rövidítve ASF) a sertéseket érintő fertőző és pusztító betegségm mely akár a teljes sertésállományt is kiirthatja. Jelenleg nincs rendelkezésre álló védőoltás vagy gyógymód. A sertéspestis tajvani megjelenése esetén az iparág akár 200 milliárd TWD értékű, vagyis közel kétmilliárt forintos kárt is elszenvedhet.

A tajvani hatóságok a Tajvanra utazóktól az alábbiak betartástát kérik:

  • TILOS hústerméket Tajvan területére behozni (beleértve friss hús, szárított hús, sonka, kolbász stb.)
  • TILOS interneten külföldről (nem Tajvanról) származó hústerméket rendelni
  • TILOS külföldi vagyis Tajvan területén kívüli állatfarmokat meglátogatni

A hústermékek Tajvanra történő behozatalát a hatóságok akár 1.000.000 TWD bírsággal is sújthatják.

A tajvani karanténhivatal felhívása

A tajvani hatóságok figyelmeztető felhívásai. Forrás: http://asf.baphiq.gov.tw/

A tajpeji Magyar Kereskedelmi Iroda azt javasolja, hogy a Magyarországról Tajvanra utazó személyek ne hozzanak magukkal sertéshús-készítményeket tartalmazó élelmiszereket, és ne küldjenek Magyarországról ilyen élelmiszereket tartalmazó postai küldeményeket.

ASF warning sign

A tajvani hatóságok figyelmeztető felhívása. Forrás: www.focustaiwan.com