Az alábbiakban magyar nyelven összegezzük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tajvani hatósági intézkedéseket és utazási tanácsokat. Utolsó frissítés időpontja: 2021. január 19. 14:50 (budapesti idő). A tajvani hatóságok információit - tájékoztató jelleggel - igyekszünk a legrövidebb időn belül magyarul is közzétenni. A tévedések és elírások jogát fenntartjuk, minden esetben a tajvani hatóságok eredeti (angol vagy kínai) nyelven köztétett információi az irányadók.

Figyelem: Információink szerint a tajvani hatóságok a globális járványhelyzetre tekintettel méltányos elbánásban részesítik azokat a külföldieket, akik valamilyen okból nem tudják a vízummentes vagy egyéb engedélyezett tartózkodási időtartamuk lejárta előtt elhagyni Tajvant. A külképviselet azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy akinek van Magyarországon otthona, és Tajvanon a hosszú távú tartózkodásuk jogcíme nem rendezett, fontolja meg a mielőbbi hazatérést. Jelenleg több kereskedelmi légijárat is üzemel Tajvanról Európa, illetve közeli nagyobb regionális csomópontok felé.

I. Koronavírus elterjedése Tajvanon:

Jelenleg összesen 868, igazoltan koronavírus fertőzéses esetet tartanak nyilván Tajvanon. Igazoltan fertőzött magyar állampolgárról nincs tudomásunk.

A hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy amennyiben lázat vagy légúti panaszokat tapasztalnak, jelentkezzenek a tajvani járványügyi hatóság (CDC) 1922-es információs telefonszámán.

A CDC angol weboldalán táblázatos formában lehet nyomon követni a tajvani koronavírus-helyzettel kapcsolatos főbb mutatókat: jelentett gyanús, igazolt és kizárt esetek, ezek változásai az előző naphoz képest, valamint ezek időbeni alakulása. Ide kattintva elérhető.

II. Hazajutási lehetőségek Magyarországra Tajvanról

Külképviseletünk látókörében jelenleg az alábbi kereskedelmi repülőjáratok vannak, melyekkel ismereteink szerint a hazajutás lehetséges.

 • Turkish Airlines járata Budapestre, isztambuli átszállással. Tervezett indulások Tajpejből: minden szerdán
 • Emirates Airlines járata Budapestre dubaji átszállásal Bécsbe. Indulások Tajpejből: minden pénteken
 • China Airlines járata Amszterdamba, melyhez KLM csatlakozás foglalható Budapestre. Tervezett indulások Tajpejből: minden pénteken
 • China Airlines járata Frankfurtba, melyhez Lufthansa csatlakozás foglalható Budapestre. Tervezett indulások Tajpejből: minden csütörtökön

A fenti járatokat a kedvező gyakorlati tapasztalatok, az érintett légitársaságok, illetve repterek tájékoztatása, valamint a problémamentesen hazajutó személyek visszajelzései alapján javasoljuk, melyet euzúton is köszönünk. Felhívjuk a figyelmet, hogy a légitársaságok járatai továbbra is rövid határidővel kerülhetnek módosításra vagy törlésre; az itt található információkat csak tájékoztatás céljából tesszük közzé, azok pontosságáért vagy az esetlegesen időközben megváltozó tranzitszabályokért felelősséget vállalni nem tudunk. Jegyfoglalást minden esetben csak az adott légitársaság vagy partnerének honlapján javasoljuk, közvetítő ügynökök oldalain nem. Csak olyan légitársaság járataira javasoljuk a jegyfoglalást, amelyek esetében a járatok már bizonyosan elindultak (a már esetlegesen bejelentett, de még ténylegesen el nem indított járatok esetében az utolsó napokban is előfordulhat további halasztás). 

III. Beutazási lehetőségek Tajvanra, tartózkodási feltételek

Június 29-étől a tajvani hatóságok enyhítettek a beutazási korlátozásokon: turiszikai és általános látogatói célú, valamint Kínai szárazföldi részéről történő beutazás kivételével a beutazás engedélyezett, továbbra is két hetes otthoni karanténkötelezettség mellett (bővebb információ). 

 • December 23-tól kezdődően kijelölt központi karanténban kell 14 napot eltölteniük azoknak, akik az Egyesült Királyságból érkeznek, vagy a megelőző 14 napban ott jártak.
 • A Tajvanra történő belépéshez továbbra is szükséges belépési engedélyt (egy tulajdonképpeni vízumot) igényelni Tajvan külképviseletein.
 • Belépéskor az érkezőknek szükséges felmutatni egy negatív teszteredményt (angolul) olyan COVID-19 PCR vizsgálatról, ami az indulást megelőző 3 munkanapon belül került elvégzésre (e szabály alól kivételt képeznek a tajvani tartózkodási engedéllyel (ARC, APRC) rendelkezők).
 • A beutazáskor a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteit mutató személyek hatósági elkülönítésben részesülnek, melynek során PCR-teszt elvégzésére kerül sor. Amennyiben a PCR-teszt eredménye negatív, az 24 óra elteltével megismétlésre kerül. A második negatív teszteredmény után a vizsgált személyek elhagyhatják a hatósági elkülönítés helyét, és a kötelező karantént az otthonukban vagy a kijelölt szállodában tölthetik el.
 • Bizonyos alacsony vagy mérsékelt járványügyi kockázattal besorolt országok esetében (jelenleg Európában nincs ilyen), üzleti céllal beutazó és 90 napnál rövidebb ideig Tajvanon tartózkodó személyek rövidebb (5, vagy 7 napos) otthoni karantén letöltésére kötelezettek, amennyiben további feltételeket is teljesítenek (bővebb információ).
 • Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, otthoni karantén-kötelezettség hatálya alá tartozó személyek számára az előírt időtartamú otthoni karantén letöltése a Tajvanra beutazást követően kötelező. Jelenlegi információink szerint a hatóságok akkor sem engedik a Tajvanról történő elutazást, ha a tartózkodás tervezett ideje rövidebb, és a továbbutazásra szóló repülőjegy közelebbi dátumra szól. Nem vonatkozik az otthoni karanténkötelezettség arra az esetre, amikor az utazó a megérkezést követően nem hagyja el a repülőtér tranzit-zónáját, ott megvárja a továbbutazás időpontját. A hatóságok a sajtóinformációk alapján a legkisebb karanténsértést is milliós nagyságrendű bírsággal büntethetik.

IV. Közlekedésre vonatkozó korlátozások:

Június 25-étől kezdődően a tajvani repülőtereken ismételten lehetséges a tranzitálás bizonyos esetekben (bővebb információ).

 • A legtöbb légitársaság felfüggesztette vagy jelentősen korlátozta a tajvani járatait. Kérjük tájékozódjanak közvetlenül a repterek, légitársaságok oldalain.
 • A Tajvant harmadik ország felé ideiglenesen elhagyni tervezőknek javasoljuk, győződjenek meg a Tajvanra visszautazás lehetőségéről, és tájékozódjanak a feltételeiről.
 • A legforgalmasabb tajpeji metróállomásokon fokozatosan infrakamerás testhőmérséklet-figyelő rendszer vezetnek be a beléptetésnél. 37,5-38°C közötti testhőmérséklet esetén a mérést kézi eszközzel is megismétlik, és a megerősítést követően az utasnak orvos felkeresését tanácsolják. A 38°C-nál magasabb lázzal rendelkező személyek nem léphetnek a belépést a 153 kilométeres, 131 állomással rendelkező tömegközlekedési hálózatba (bővebb információ).

V. Közegészségügyi helyzet Tajvanon:

Tajvan-szerte általánosságban a köztisztaság és az egészségügyi ellátás kiemelkedően jó. A hatóságok tájékoztatása szerint a tömegközlekedésben nincsenek helyi korlátozások, az egészséges emberek számára szükségtelen az orvosi maszkok állandó viselése közterületen. A maszkok állandó viselését krónikus vagy légúti betegségben szenvedőknek, illetve orvosokat és beteg hozzátartozókat látogató személyek számára javasolják. Kötelező ugyanakkor a maszkviselés az olyan helyeken, mint pl. iskolák, imahelyek, egészségügyi ellátó központok, tömegközlekedés, szórakozóhelyek, mozi és koncerttermek,  piacok és bevásárlóközpontok, továbbá nagyobb létszámú társadalmi események.

A beutazóknak főszabályként maguknak kell gondoskodniuk a beutazás előtti beszerzésről. A maszkok kvótaszerű hatósági elosztási rendszere megszűnt, de ideiglenes készlethiány előfordulhat a boltokban, illetve online rendelések alkalmával.

VI. További információk:

Javasoljuk, hogy az utazók kísérjék figyelemmel a tajvani hatóságok tájékoztatását, több hivatalos oldalon is találhatók angol nyelvű naprakész információk. Hasznos linkek:

 • tajvani járványügyi hivatal (CDC)
 • tajvani konzuli szolgálat (BOCA)
 • tajvani központi hírügynökség angol nyelvű portálja (Focus Taiwan)
 • tajvani angol nyelvű sajtó (Taiwan News)
 • Tajpej (Taoyuan, TPE) reptér járatinformációi (érkezés, indulás)
 • tajvani külügyminisztérium honlapja

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata dedikált weblapot hozott létre magyar nyelven a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás céljából, mely az alábbi linken érhető el. Ugyanitt lehet regisztrálni a konzuli védelemhez.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus


 

Korábbi frissítések (az itteni információk idővel elavulhatnak):

Frissítés 2021. január 19.: Statisztikai információk frissítése.

Frissítés 2021. január 5.: Statisztikai információk frissítése.

Frissítés 2020. december 30.: Statisztikai információk frissítése.

Frissítés 2020. december 22.: Statisztikai és beutazási információk frissítése.

Frissítés 2020. december 8.: Statisztikai információk frissítése.

Frissítés 2020. november 18.: Statisztikai információk frissítése.

Frissítés 2020. november 10.: Statisztikai információk, intézkedések frissítése.

Frissítés 2020. október 28.: Statisztikai és járatinformációk frissítése.

Frissítés 2020. okóber 9.: Statisztikai és járatinformációk frissítése.

Frissítés 2020. augusztus 10.: Statisztikai és járatinformációk frissítése.

Frissítés 2020. augusztus 6.: Statisztikai és járatinformációk frissítése, kötelező maszkviselési szabállyal érintett helyek listájának frissítése.

Frissítés 2020. július 31.: Statisztikai és járatinformációk frissítése.

Frissítés 2020. július 20.: Statisztika frissítése. 180 napot meghaladó tartózkodási jogcímek érvényességének 30 napos automatikus meghosszabbítása (bővebb információ).

Frissítés 2020. július 17.: Statisztika frissítése. Tartózkodási jogcímek érvényességének további 30 napos automatikus hosszabbítása (bővebb információ).

Frissítés 2020. június 25.: Statisztika és beutazási korlátozások frissítése, elavult információk frissítése több ponton.

Frissítés 2020. május 18.: Tartózkodási jogcímek érvényességének további 30 napos automatikus hosszabbítása (bővebb információ).

Frissítés 2020. május 8.: Statisztika frissítése

Frissítés 2020. május 7.: Statisztika frissítése

Frissítés 2020. április 13.: Tartózkodási jogcímek érvényességének további 30 napos automatikus hosszabbítása (bővebb információ).

Frissítés 2020. április 13.: Elavult információk frissítése több ponton.

Frissítés 2020. március 22.: Március 24-étől kezdődően a tajvani repülőtereken nem lehetséges a tranzitálás (bővebb információ).

Frissítés 2020. március 20.: Tájékoztatás az esetleges túltartózkodással kapcsolatos tudnivalókról.

Frissítés 2020. március 18.: Tájékoztatás a beutazás általános tilalmáról (bővebb információ), a március 5-14. közötti Európából beutazó személyek visszamenőleges karantén-kötelezettségéről, országokra vonatkozó korlátozások frissítése (bővebb információ).

Frissítés 2020. március 17.: A fertőzöttek száma 77 (bővebb információ). Március 3-14. között tajvanra utazó külföldiek utólagos megkeresése (bővebb információ). Országokra vonatkozó korlátozások frissítése.

Frissítés 2020. március 14.: A fertőzöttek száma összesen 53 (bővebb információ). A schengeni területről és egyes egyéb országokból érkezők 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett léphetnek be Tajvanra (bővebb információ).

Frissítés 2020. március 11.: A fertőzöttek száma összesen 48 (bővebb információ). Az Air France átmenetileg szünetelteti járatait (bővebb információ). Több ország, köztünk hazánk is kapott járványügyi kockázati besorolást (bővebb információ).

Frissítés 2020. március 8.: A tajvani hatóságok 2-es szintűre (fokozott elővigyázatosság ajánlott) emelték Franciaország, Spanyolország és Németország járványügyi kockázati besorolását (bővebb információ). 

Frissítés 2020. március 6.: Egy új fertőzöttről érkezett hír (bővebb információ). 

Frissítés 2020. március 5.: Két új fertőzöttről érkezett hír (bővebb információ). Tajvanról érkezőkre vonatkozó beutazási tilalom Majalzia Sarawak tartományába a maláj tartományi idegenrendészet intézkedése alapján (bővebb információ), hasonló intézkedés Szaúd-Arábiában (bővebb információ).

Frissítés 2020. március 3.: Egy új fertőzöttről érkezett hír (bővebb információ). Gyorsvasút áprilisi jegyfoglalásával kapcsolatos tájékoztatás.

Frissítés 2020. március 2.: Egy új fertőzöttről érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 41 (melyből 12 fő felgyógyult, 1 elhunyt).

Frissítés 2020. március 1.: Március 2-tól kezdődően az Iránból érkező utasok 14 napos otthoni otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra. Hőkamerás testhőmérséklet-figyelés a tajpeji metróhálózat forgalmasabb állomásain.

Frissítés 2020. február 27.: Február 28-tól kezdődően az Olaszországvól érkező utasok 14 napos otthoni otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra (bővebb információ)

Frissítés 2020. február 26.: Egy új fertőzöttről érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 32.

Frissítés 2020. február 25.: Egy új fertőzöttről érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 31.

Frissítés 2020. február 24.: Két új fertőzöttröl érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 30. Február 25-től kezdődően a Dél-Koreából érkezők 14 napos otthoni otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra

Frissítés 2020. február 23.: Két új fertőzöttröl érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 28.

Frissítés 2020. február 19.: Egy új fertőzöttröl érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 23.

Frissítés 2020. február 18.: Beutazási korlátozások, illetve a járványhelyzet táblázatos összegzésének elérhetősége

Frissítés 2020. február 17.: Két új fertőzöttröl érkezett hír (bővebb információ)

Frissítés 2020. február 16.: Két új fertőzöttröl érkezett hír. Az aktuális statisztika szerint összesen 20 fertőzöttet regisztráltak eddig, ebből már felgyógyult, egy fő elhunyt (bővebb információ)

Frissítés 2020. február 15.: Feloldásra került a Tajvanról Fülöp-szigetekre utazásra vonatkozó tilalom.

Frissítés 2020. február 12.: Minden Tajvanra érkező személynek (útvonaltól és állampolgárságról függetlenül) ki kell töltenie egy egészségügyi nyilatkozatot, melyen saját egészségi állapotáról, illetve az eddigi útvonaláról nyilatkozik.

Frissítés 2020. február 11.: A Fülöp-szigetek Tajvanra is kiterjesztette a Kínával, Hong Konggal és Makaóval szemben már korábban fennálló beutazási tilalmat. (feloldva február 15-ével)

Frissítés 2020. február 9.: Mai napon Tajvanon egy újabb fertőzöttet azonosítottak, így összesen 18 fő áll kezelés alatt.

Frissítés 2020. február 8.: Mai napon Tajvanon egy újabb fertőzöttet azonosítottak, így összesen 17 fő áll kezelés alatt.

Frissítés 2020. február 7.: Február 10-től szigorítják a szorosközi repülő- és hajóforgalmat, a Kínán (beleértve Hong Kong, Makaó) keresztül érkező utasok 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra.

Frissítés 2020. február 6. #2: További három új fertőzöttről van hír, így összesen 16, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. 

Frissítés 2020. február 6.: Két új fertőzöttről van hír, így összesen 13, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. A tajvani hatóságok Hong Kongra és Makaóra is kiterjesztették a beutazási tilalmat, utasszállító óceánjárók pedig nem köthetnek ki Tajvan kikötőiben.

Frissítés 2020. február 5.: A tajvani hatóságok Kína egész területére (ide nem értve Hong Kong és Makaó) kiterjesztették a beutazási tilalmat.

Frissítés 2020. február 4.: Egy újabb fertőzöttről van hír, így összesen 11, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása.

Frissítés 2020. február 2.: A tajvani hatóságok Wenzhou (Vencsou) lakosaira is kiterjesztették a beutazási tilalmat.

Frissítés 2020. február 1.: A tajvani hatóságok döntése értelmében a Guangdong (Kanton) tartománybéli lakhellyel rendelkező kínai személyek nem utazhatnak be Tajvanra, más, a közelmúltban Kantonban járt és Tajvanra érkező személyek számára pedig kötelezően 14 napos otthoni karantént rendeltek el.

Frissítés 2020. január 31.: Egy újabb fertőzöttről van hír, így összesen 10, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása.

Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás, ugyanakkor felfüggesztésre kerültek a Tajvanról Olaszországba tartó közvetlen légijáratok (China Airlines és EVA Air római, milánói járatai érintettek várhatóan április 28-ig). Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a jelenlegi tajvani helyzet (január 31-i állapot) nem indokolja, hogy az egészséges lakosok állandó jelleggel maszkot viseljenek. Egészségügyi maszkok viselését az alábbi három esetben tartják szükségesnek:

 • kezelőorvos felkeresésekor, illetve kórházi betegek meglátogatásakor
 • légúti betegségben szenvedő személyek esetében
 • krónikus betegségekben szenvedő személyek esetében, közterületen

A szakértők emlékeztetnek továbbá, hogy a maszkok az alábbi helyes módon felhasználva védhetnek a vírusfertőzések ellen:

 • meg kell győződni a felhasználni kívánt maszkok épségéről
 • a maszknak viseléskor fednie kell az orrnyerget és az állat is
 • a maszk felső részén található fém betétet rá kell szorítani az orrnyeregre
 • a maszknak szorosan kell illeszkednie az archoz
 • egy maszkot csak ugyanaz a személy használhat, és a maszkot naponta cserélni kell (forrás: angol, kínai)

Frissítés 2020. január 30.: Egy újabb fertőzöttről van hír, így összesen 9, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás a korábban bevezetett intézkedéseken túl. A tajvani egészségügyi intézményekben eddig összesen 730 személyt vizsgáltak meg a fertőzés gyanújával, ebből jelenleg 141 teszt van még folyamatban, a többi esetben már kizárták a koronavírus-fertőzést.

Frissítés 2020. január 29.: Nincs hír újabb fertőzöttről, továbbra is összesen 8, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás a korábban bevezetett intézkedéseken túl.

Frissítés 2020. január 28.: Három újabb fertőzöttről van hír, így összesen 8 igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek, kb. 270 további személy van megfigyelés alatt. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás. A tajvani hatóságok Hong Kong és Makaó kivételével Kína egész területére nem javasolják a beutazást.

Frissítés 2020. január 27.: Egy újabb fertőzöttről van hír, így összesen 5 igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek, kb. 200 további személy van megfigyelés alatt. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás (a korábbi intézkedéseken túl maszkok viselésére (és azok naponta történő cseréjére) kérik a lakosságot egészségügyi intézmények látogatásakor.) A China Airlines és partnerei nem szolgálnak fel meleg ételt, takarókat és újságokat a Hong Kongba, Makaóra tartó járatokon, több kínai járatot töröltek vagy átütemeztek.

Frissítés 2020. január 26.: Egy újabb fertőzöttről van hír, így összesen 4 igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek, kb. 200 további személy van megfigyelés alatt. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás (kivéve Wuhanba/-ból; a Hubei-ben járt személyekre vonatkozóan még szigorúbb előírások vonatkoznak.)

Frissítés 2020. január 25.: Újabb fertőzött személyről nem érkezett hír, az igazoltan koronavírussal fertőzött személyek száma továbbra is 3 fő. A tajvani hatóságok felhívják a figyelmet, hogy Kína Hubei tartományába csak rendkívül indokolt esetben utazzanak, a többi tartományba utazáskor pedig fokozottan vigyázzanak egészségükre.

Frissítés 2020. január 24.: A Kína egyéb tartományaiból, illetve Hongkongból, Makaóból érkező utasoknak Tajvanra érkezéskor egészségyügyi nyilatkozatot kell kitölteniük. Az igazolt fertőzéses esetek száma 3. Az orvosok mindenkinek, így akár Tajvanon tartózkodó külföldieknek is rendelhetnek influenza elleni gyógyszert azoknak, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja.

Frissítés 2020. január 23.: A Tajvan és Wuhan közötti közvetlen légijáratok felfüggesztésre kerültek.