Az alábbiakban magyar nyelven összegezzük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tajvani hatósági intézkedéseket és utazási tanácsokat. Utolsó frissítés időpontja: 2020. február 26. 13:40 (budapesti idő)

I. Koronavírus elterjedése Tajvanon:

Jelenleg összesen 32, igazoltan koronavírus fertőzéses esetet tartanak nyilván Tajvanon. Érintett magyar állampolgárról nincs tudomásunk.

A hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy amennyiben lázat vagy légúti panaszokat tapasztalanak, jelentkezzenek a tajvani járványügyi hatóság (CDC) 1922-es információs telefonszámán.

A CDC angol weboldalán táblázatos formában lehet nyomon követni a tajvani koronavírus-helyzettel kapcsolatos főbb mutatókat: jelentett gyanús, igazolt és kizárt esetek, ezek változásai az előző naphoz képest, valamint ezek időbeni alakulása. Ide kattintva elérhető.

II. Beutazási korlátozások Tajvanra

Február 7-től általános beutazási tilalom lépett életbe azon külföldi személyek számára, akik a beutazást megelőző 14 napban Kínában (Beleértve Hong Kong és Makaó) jártak. Utasszállító óceánjárók nem köthetnek ki.

Február 10-től a kínai (beleértve Hong Kong és Makaó) tranzitálással érkező utazók 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett léphetnek be Tajvanra (bővebb információ).

Február 25-től a Dél-Koreából érkező utazók 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett léphetnek be Tajvanra (bővebb információ)

Jelenleg nem javasoljuk, hogy a Tajvanra utazni kívánó személyek hong kongi, makaói, kínai vagy dél-koreai átszállásal (beleértve a tényleges tartózkodást nem jelentő tranzitálással) tervezzék útjukat.

 1. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy az itt felsorolt, otthoni karantén-kötelezettség hatálya alá tartozó országokból érkezők számára a 14 napos otthoni karantén letöltése a Tajvanra beutazást követően kötelező. Jelenlegi információink szerint a hatóságok akkor sem engedik a Tajvanról történő elutazást, ha a tartózkodás tervezett ideje rövidebb, és a továbbutazásra szóló repülőjegy közelebbi dátumra szól. Nem vonatkozik az otthoni karanténkötelezettség arra az esetre, amikor az utazó a megérkezést követően nem hagyja el a repülőtér tranzit-zónáját, ott megvárja a továbbutazás időpontját.
 2.  A tajvani besorolás szerint jelenleg Kína teljes területe (beleértve Hong Kong és Makaó) magas kockázati besorolású területnek számít.
 3. Kínai (beleértve Hong Kong és Makaó) állampolgárok nem utazhatnak be Tajvanra.
 4. A tervezett beutazást megelőző 14 napban Kínában (beleértve Hong Kong és Makaó) megfordult külföldiek nem utazhatnak be Tajvanra (kivéve tajvani tartózkodási engedéllyel rendelkezők)
 5. A tajvani tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett térhetnek vissza Tajvanra, amennyiben a beutazást megelőző 14 napban Kínában (beleértve Hong Kong és Makaó) jártak.
 6. Február 25-től kezdődően a Dél-Koreából érkezők 14 napos otthoni otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra. (bővebb információ)
 7. Kapcsolódó információk: https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3872324

Táblázatos összegzés:

Személyi kategória BEUTAZHAT Tajvanra NEM UTAZHAT BE Tajvanra
Külföldiek Mindenki, akire a következő oszlopban olvasható tiltás nem vonatkozik Akinek nincs tajvani tartózkodási engedélye és a beutazást megelőző 14 napban járt/tartózkodott Kínában, Hong Kongban vagy Makaón
Kínai állampolgárok Tajvani személynek tajvani tartózkodási engedéllyel rendelkező házastársa Mindenki, akire nem vonatkozik az előző oszlopban olvasható feltétel
Hong kongi és makaói lakosok

Tajvani személynek tajvani tartózkodási engedéllyel rendelkező házastársa vagy 18 év alatti gyermeke

Szerződéses kötelezettség ellátása céljából érkeznek Tajvanra

Nemzetközi vállalaton belüli áthelyezés alanyai (és kísérőik)

Mindenki, akire nem vonatkozik az előző oszlopban olvasható feltétel
Tajvanra beutazók 

Azokra a személyekre, akikre a fenti tiltások nem vonatkoznak és a beutazást megelőző 14 napban Kínában, Hong Kongban vagy Makaón jártak vagy ottani reptéren szálltak át, 14 napos "otthoni karanténkötelezettség" vonatkozik.

A Dél-Koreából beutazók 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett léphetnek be Tajvanra.

 

forrás: https://focustaiwan.tw/politics/202002185001

III. Közlekedésre vonatkozó korlátozások:

 • A China Airlines tajpej-római járatai felfüggesztve január 31-től
 • A Starlux Airlines tajpej-makaói járatai felfüggesztve
 • Myanmar és Tajvan közötti légijáratok helyzete jelenleg bizonytalan
 • Utasszállító óceánjárók nem köthetnek ki Tajvan kikötőiben (bővebb információ)
 • Szoros-közi kompjáratok felfüggesztésre kerülnek február 10-től (bővebb információ)
 • Február 10-től Tajvan az csak alábbi kínai repülőterekről fogad szoros-közi járatokat: Beijing Capital, Shanghai Pudong, Shanghai Hongqiao, Xiamen Gaoqi, Chengdu Shuangliu (bővebb információ)
 • Mauritius, Banglades, Mongólia, Salamon-szigetek és Vanuatu különböző korlátozásokat vezettek be a Kínából (beleértve Hong Kong, Makaó, Tajvan) érkező utasokra (bővebb információ)

IV. Közegészségügyi helyzet Tajvanon:

Tajvan-szerte általánosságban a köztisztaság és az egészségügyi ellátás kiemelkedően jó. A hatóságok tájékoztatása szerint a tömegközlekedésben nincsenek helyi korlátozások, az egészséges emberek számára szükségtelen az orvosi maszkok állandó viselése közterületen. A maszkok viselését krónikus vagy légúti betegségben szenvedőknek, illetve orvosokat és beteg hozzátartozókat látogató személyek számára javasolják. A jelenlegi tajvani járványügyi helyzet nem indokolja, hogy a Tajvanra utazást tervezők elhalasszák vagy módosítsák a terveiket.

Fentiekre tekintettel, egyben az igazságos áruelosztásra hivatkozva feburár 6-tól csak tajvani egészségbiztosítási kártyával, regisztráció mellett lehet egészségügyi maszkokat vásárolni (kétnaponta, de személyenként és hetente 2 darabot). Bővebb információ.

A külföldiekre és tajvani egészségbiztosítási kártyával nem rendelkezők személyekre vonatkozó szabályozás kitalakítás alatt áll, a legfrisebb információk szerint a külföldiek tartózkodási engedélyüket vagy útlevelüket regisztrálva vehetnek maszkokat hasonló rendszerben, de a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező turistáknak maguknak kell gondoskodniuk a beutazás előtti beszerzésről (bővebb információ).

V. További információk:

Felhívjuk a figyelmet, hogy orvosi maszkot Tajvanról személyes poggyászban személyenként maximum 250 db mennyiségben lehet kivinni, ebbe beleszámít az a mennyiség is, amit az utasok előzőleg behoznak magukkal Tajvanra (és nem helyeznek tranzit-letétbe a reptéri vámhatóságnál). Az e feletti mennyiség kivitele engedélyköteles.

Javasoljuk, hogy az utazók kísérjék figyelemmel a tajvani hatóságok tájékoztatását, több hivatalos oldalon is találhatók angol nyelvű naprakész információk. Hasznos linkek:

 • tajvani járványügyi hivatal (CDC)
 • tajvani konzuli szolgálat (BOCA)
 • tajvani központi hírügynökség angol nyelvű portálja (Focus Taiwan)
 • tajvani angol nyelvű sajtó (Taiwan News)
 • Tajpej (Taoyuan, TPE) reptér járatinformációi (érkezés, indulás)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata dedikált weblapot hozott létre magyar nyelven a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás céljából, mely az alábbi linken érhető el. Ugyanitt lehet regisztrálni a konzuli védelemhez.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus


 

Korábbi frissítések:

Frissítés 2020. február 26.: Egy új fertőzöttről érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 32.

Frissítés 2020. február 25.: Egy új fertőzöttről érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 31.

Frissítés 2020. február 24.: Két új fertőzöttröl érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 30. Február 25-től kezdődően a Dél-Koreából érkezők 14 napos otthoni otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra

Frissítés 2020. február 23.: Két új fertőzöttröl érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 28.

Frissítés 2020. február 19.: Egy új fertőzöttröl érkezett hír (bővebb információ), számuk összesen 23.

Frissítés 2020. február 18.: Beutazási korlátozások, illetve a járványhelyzet táblázatos összegzésének elérhetősége

Frissítés 2020. február 17.: Két új fertőzöttröl érkezett hír (bővebb információ)

Frissítés 2020. február 16.: Két új fertőzöttröl érkezett hír. Az aktuális statisztika szerint összesen 20 fertőzöttet regisztráltak eddig, ebből már felgyógyult, egy fő elhunyt (bővebb információ)

Frissítés 2020. február 15.: Feloldásra került a Tajvanról Fülöp-szigetekre utazásra vonatkozó tilalom.

Frissítés 2020. február 12.: Minden Tajvanra érkező személynek (útvonaltól és állampolgárságról függetlenül) ki kell töltenie egy egészségügyi nyilatkozatot, melyen saját egészségi állapotáról, illetve az eddigi útvonaláról nyilatkozik.

Frissítés 2020. február 11.: A Fülöp-szigetek Tajvanra is kiterjesztette a Kínával, Hong Konggal és Makaóval szemben már korábban fennálló beutazási tilalmat. (feloldva február 15-ével)

Frissítés 2020. február 9.: Mai napon Tajvanon egy újabb fertőzöttet azonosítottak, így összesen 18 fő áll kezelés alatt.

Frissítés 2020. február 8.: Mai napon Tajvanon egy újabb fertőzöttet azonosítottak, így összesen 17 fő áll kezelés alatt.

Frissítés 2020. február 7.: Február 10-től szigorítják a szorosközi repülő- és hajóforgalmat, a Kínán (beleértve Hong Kong, Makaó) keresztül érkező utasok 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra.

Frissítés 2020. február 6. #2: További három új fertőzöttről van hír, így összesen 16, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. 

Frissítés 2020. február 6.: Két új fertőzöttről van hír, így összesen 13, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. A tajvani hatóságok Hong Kongra és Makaóra is kiterjesztették a beutazási tilalmat, utasszállító óceánjárók pedig nem köthetnek ki Tajvan kikötőiben.

Frissítés 2020. február 5.: A tajvani hatóságok Kína egész területére (ide nem értve Hong Kong és Makaó) kiterjesztették a beutazási tilalmat.

Frissítés 2020. február 4.: Egy újabb fertőzöttről van hír, így összesen 11, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása.

Frissítés 2020. február 2.: A tajvani hatóságok Wenzhou (Vencsou) lakosaira is kiterjesztették a beutazási tilalmat.

Frissítés 2020. február 1.: A tajvani hatóságok döntése értelmében a Guangdong (Kanton) tartománybéli lakhellyel rendelkező kínai személyek nem utazhatnak be Tajvanra, más, a közelmúltban Kantonban járt és Tajvanra érkező személyek számára pedig kötelezően 14 napos otthoni karantént rendeltek el.

Frissítés 2020. január 31.: Egy újabb fertőzöttről van hír, így összesen 10, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása.

Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás, ugyanakkor felfüggesztésre kerültek a Tajvanról Olaszországba tartó közvetlen légijáratok (China Airlines és EVA Air római, milánói járatai érintettek várhatóan április 28-ig). Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a jelenlegi tajvani helyzet (január 31-i állapot) nem indokolja, hogy az egészséges lakosok állandó jelleggel maszkot viseljenek. Egészségügyi maszkok viselését az alábbi három esetben tartják szükségesnek:

 • kezelőorvos felkeresésekor, illetve kórházi betegek meglátogatásakor
 • légúti betegségben szenvedő személyek esetében
 • krónikus betegségekben szenvedő személyek esetében, közterületen

A szakértők emlékeztetnek továbbá, hogy a maszkok az alábbi helyes módon felhasználva védhetnek a vírusfertőzések ellen:

 • meg kell győződni a felhasználni kívánt maszkok épségéről
 • a maszknak viseléskor fednie kell az orrnyerget és az állat is
 • a maszk felső részén található fém betétet rá kell szorítani az orrnyeregre
 • a maszknak szorosan kell illeszkednie az archoz
 • egy maszkot csak ugyanaz a személy használhat, és a maszkot naponta cserélni kell (forrás: angol, kínai)

Frissítés 2020. január 30.: Egy újabb fertőzöttről van hír, így összesen 9, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás a korábban bevezetett intézkedéseken túl. A tajvani egészségügyi intézményekben eddig összesen 730 személyt vizsgáltak meg a fertőzés gyanújával, ebből jelenleg 141 teszt van még folyamatban, a többi esetben már kizárták a koronavírus-fertőzést.

Frissítés 2020. január 29.: Nincs hír újabb fertőzöttről, továbbra is összesen 8, igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás a korábban bevezetett intézkedéseken túl.

Frissítés 2020. január 28.: Három újabb fertőzöttről van hír, így összesen 8 igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek, kb. 270 további személy van megfigyelés alatt. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás. A tajvani hatóságok Hong Kong és Makaó kivételével Kína egész területére nem javasolják a beutazást.

Frissítés 2020. január 27.: Egy újabb fertőzöttről van hír, így összesen 5 igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek, kb. 200 további személy van megfigyelés alatt. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás (a korábbi intézkedéseken túl maszkok viselésére (és azok naponta történő cseréjére) kérik a lakosságot egészségügyi intézmények látogatásakor.) A China Airlines és partnerei nem szolgálnak fel meleg ételt, takarókat és újságokat a Hong Kongba, Makaóra tartó járatokon, több kínai járatot töröltek vagy átütemeztek.

Frissítés 2020. január 26.: Egy újabb fertőzöttről van hír, így összesen 4 igazoltan koronavírussal fertőzött személyt kezelnek, kb. 200 további személy van megfigyelés alatt. Magyar érintettről a külképviseletnek nincs tudomása. Általánosságban a személyforgalomban nincs korlátozás (kivéve Wuhanba/-ból; a Hubei-ben járt személyekre vonatkozóan még szigorúbb előírások vonatkoznak.)

Frissítés 2020. január 25.: Újabb fertőzött személyről nem érkezett hír, az igazoltan koronavírussal fertőzött személyek száma továbbra is 3 fő. A tajvani hatóságok felhívják a figyelmet, hogy Kína Hubei tartományába csak rendkívül indokolt esetben utazzanak, a többi tartományba utazáskor pedig fokozottan vigyázzanak egészségükre.

Frissítés 2020. január 24.: A Kína egyéb tartományaiból, illetve Hongkongból, Makaóból érkező utasoknak Tajvanra érkezéskor egészségyügyi nyilatkozatot kell kitölteniük. Az igazolt fertőzéses esetek száma 3. Az orvosok mindenkinek, így akár Tajvanon tartózkodó külföldieknek is rendelhetnek influenza elleni gyógyszert azoknak, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja.

Frissítés 2020. január 23.: A Tajvan és Wuhan közötti közvetlen légijáratok felfüggesztésre kerültek.